Sociologie zločinu. proč lidé vraždí a jezdí načerno - Jandourek, Jan (Portál, 2011)
Kniha se zabývá deviací v sociologickém slova smyslu. Proč se li dé chovají jinak, než se od nich očekává, a jaké to má příčiny? Co je normální? Co je skutečně přestupek a co zločin? Jak se může sp olečnost bránit a jak má delikventy trestat? Autor se snaží podat stručný a populární přehled především sociologický a využívající p řekrývání oborů - v tomto případě samozřejmě především se sociální psychologií. Čtenář v knize nalezne příklady z historie, skutečné kauzy i ilustrativní momenty z prózy. Podtitul "Proč lidé vraždí a jezdí načerno" ukazuje křehké hranice mezi různými způsoby negat ivního lidského jednání. Vyjadřuje zkušenost moderní doby, že za u rčitých sociálních, historických a osobních okolností je člověk sc hopen netušeného jednání