Strážce brány : tajemství jihlavských katakomb a jiné nevysvětlitelné příběhy - Motl, Stanislav (Eminent, 2010)
Kniha je výsledkem autorova mnohaletého zájmu o záhady a snahy o jejich objasnění. Do historie vstoupila jeho reportáž o podivuhodné bytosti z jihlavského podzemí, která v pořadu "Na vlastní oči" TV Nova budila v letech 1997 - 2000 skutečnou senzaci. Stanislav Motl se k tomuto tématu vrací, doplňuje další tajuplná fakta a souvislosti a popisuje fenomény, které se tehdy z různých důvodů v televizi neobjevily. Prostor při tom dává nejen odborníkům na záhady, ale také vysloveným skeptikům. Skutečně objevnou součástí publikace jsou pasáže, které se zabývají mimo jiné historickým a vědeckým zdůvodněním některých tajemných událostí. Knihu doplňují autentické příběhy plné nevysvětlitelných jevů, které autor prožil jako účastník horolezckých, námořních a jiných badatelských výprav do njerůznějších, často i velmi exotických koutů naší planety. Léta je odmítal knižně publikovat a v případě této knihy tak činí poprvé. Vedle nich přináší i celou řadu tajemství, které dodnes obklopují životy a úmrtí některých slavných, jakými například byli Jack London či Antoine-de Saint-Exupéry.