Tisíc podzimů Jacoba de Zoeta - Mitchell, David (Mladá fronta, 2013)
Představte si říši, která se už několik staletí izoluje od okoln ího světa. Žádný cizinec nesmí vstoupit na její území, nikdo ji ne smí opustit. A přesto se otevře malé okno do této pevnosti: umělý, zdí obehnaný ostrov obývaný hrstkou evropských obchodníků. Ta zem ě se jmenuje Japonsko, přístav Nagasaki a ostrov Dedžima, píše se rok 1799. Právě tam umístil David Mitchell svého hrdinu, mladého ú ředníka Jacoba de Zoeta, který doufá, že nalezne své štěstí. Namís to toho jej osud vžene do divokého dobrodružství: Zamiluje se do J aponky Orito, dcery samuraje a porodní báby. Jenže jednoho dne zem ře Oritin otec a Orito zmizí. Objevují se zvěsti, že byla prodána do otroctví. Jakob vyráží hledat Oritoana nebezpečné pouti je svád ěn z cesty lží, zradoua vraždami. 1000 pozdimů Jacoba de Zoeta je obdivuhodně vystavěné umělecké dílo: historický román s exotickým nádechem, úžasnými zápletkami, děsivými námořními bitvami a množst vím postav