Solaris - Lem, Stanislav (Spirála, 1994)
Známý polský autor vědeckofantastických románů zavádí čtenáře do blíže neurčené budoucnosti na planetu Solaris, kam přijíždí nový pracovník výzkumné stanice a vypravěč příběhu dr. Kelvin, stává se svědkem hrůzostrašných scén azkoumá jejich příčinu. Vypátrá existenci bytostí, které jsou ztělesněním vzpomínek, a tak se setká se svou mrtvou milenkou. Spisovatele zajímá současná etika i budoucnost lidstva.