Karlík a továrna na čokoládu - Dahl, Roald, 1916-1990
Moderní pohádka nabitá fantazií, hravostí a humorem, je neslavnější dětskou knížkou Roalda Dahla. Autor v ní splnil dětský sen mnohým z nás: spolu s panem Willy Wonkou a pěti dětmi, hrdiny této knížky, provádí čtenáře kouzelným světem Wonkovy továrny na čokoládu, kde se čokoláda míchá vodopádem na čokoládové řece, kde v mnoha zajímavých sálech vznikají ty nejúžasnější dobroty a kde se dají zažít vskutku neočekávaná dobrodružství.