Kolumbova záhada - Berry, Steve (Domino, 2012)
Část Berryho románu se odehrává v Praze! Nikdo neví, kde se narodil, kde vyrůstal a jaké měl vzdělání. Neexistuje žádný jeho věrohodný portrét. Byl zkušený námořník a zdatný navigátor, ale nedochovalo se žádné líčení jeho legendárních činů, které by pocházelo od očitého svědka. Dokonce i jeho hrob je zahalen tajemstvím, neboť nikdy nebyly nalezeny jeho ostatky. Nazývali ho mnoha jmény, ale většina lidí ho zná jako Kryštofa Kolumba. Váže se k němu mnoho otázek, ale na žádnou neznáme spolehlivou odpověď. A pak je tady největší ze všech záhad.Investigativní novinář Tom Sagan píše tvrdé a otevřené články z nejkrizovějších oblastí světa. Když se však ukáže, že kontroverzní zpráva z válkou zmítaného regionu je podvod, ocitne se Saganova profesionální pověst i důvěryhodnost v troskách. Od té chvíle žije v jakémsi virtuálním exilu, pronásledován špatnými rozhodnutími i šokující pravdou, kterou nemůže dokázat: že jeho profesní krach byl úmyslnou sabotáží, jíž se dopustil neznámý nepřítel. Ale než Sagan ukončí své trápení stisknutím spouště, zasáhne osud v podobě záhadného cizince. Ten muž totiž přichází se žádostí, kterou nelze ignorovat.Zachariáš Simon má zevnějšek učence, zanícení fanatika a Saganovu dceru. Zároveň však zoufale prahne po něčem, co mu může opatřit pouze Sagan - po klíči k záhadě staré pět století, která by ovšem mohla zásadně ovlivnit i současný svět. Pro Sagana může být tato mise poslední možností, jak navázat zpřetrhaná pouta s dcerou a získat zpět ztracenou reputaci. Pro Zachariáše Simona je v sázce ještě víc - a postavit se mu na odpor znamená riskovat katastrofu s nedozírnými následky.