Německý ovčák - Houten, Diana van (Příručka začínajícího chovatele, 2004)
Neexistuje všestrannější pracovní plemeno, než je německý ovčák. Dobrý čich, nadprůměrná inteligence, schopnost rychle reagovat, velká ochota vyhovět a vynikající pozornost - to jsou vlastnosti, které příroda dala německému ovčákovi do vínku. Většina zástupců tohoto plemene má navíc vyrovnanou a dobrosrdečnou povahu. Tito velmi houževnatí a značně energičtí psi se perfektně hodí k lidem, kteří se chtějí svému psu hodně věnovat.