Pampe a Šinka - Skálová, Alžběta (Arbor vitae, 2010)
První samostatný autorský počin oblíbené ilustrátorky knih pro děti Alžběty Skálové "Pampe a Šinka" není typickým literárním dílem, ve kterém největší úlohu při vyprávění hraje text. Naopak v příběhu o setkání a soužití dvou roztomilých bytůstek - činorodé Šinky a dobráckého Pompeho - výrazně převažuje výtvarná složka. Autorka vypráví hlavně obrazem (využívá klasickou akvarelovou kresbu v kombinaci s textilní koláží), .Jednoduchý, úsporný ale emočně silný text doplňuje všeříkající kresby jen v nejnutnější míře. Autorka na milých příbězích hlavních hrdinů dětem ukazuje krásu obyčejných věcí a učí je radovat se i z každodenních drobností. "Pampe a Šinka" je nádherná poetická kniha pro všechny věkové kategorie, ke které se díky jejímu pozitivnímu náboji stojí zato vracet.